Projekt Erasmus+ nr 2020-1-PL01-KA229-081481_1

"Regional traditions eternally living".

   17 czerwca uczniowie klas 5 i 8 brali udział w warsztatach kulinarnych w Koszycach Wielkich, na których przygotowywali potrawy kuchni regionalnej. Uczestnicy najpierw zapoznali się z tradycyjnymi potrawami naszego regionu, a następnie mając przepisy i wszystkie potrzebne składniki tworzyli potrawy od podstaw. Przepisy pochodziły z różnych stron regionu tarnowskiego: Szerzyn, Kowalowej, Jurkowa, Nowej Jastrząbki, Biadolin Radłowskich czy Niedzielisk. Wśród nich znalazły się m.in. chleb na liściu kapusty, kajpus, gomółki kowalowskie, sałatka fasolowa, ciasteczka lawendowe, malinowy kisiel. Na zakończenie warsztatów, oprócz degustacji własnych wyrobów, uczniowie zrobili ogórki małosolne, które zabrali do domów.

IMG_20210617_085722.jpg IMG_20210617_090822.jpg IMG_20210617_091640.jpg

IMG_20210617_092553.jpg IMG_20210617_093012.jpg IMG_20210617_093056.jpg

IMG_20210617_093331.jpg IMG_20210617_094938.jpg IMG_20210617_102303.jpg