Zespół Szkolno-Przedszkolny

 Projekt Erasmus+ nr 2020-1-PL01-KA229-081481_1

"Regional traditions eternally living".

   17 czerwca uczniowie klas 5 i 8 brali udział w warsztatach kulinarnych w Koszycach Wielkich, na których przygotowywali potrawy kuchni regionalnej. Uczestnicy najpierw zapoznali się z tradycyjnymi potrawami naszego regionu, a następnie mając przepisy i wszystkie potrzebne składniki tworzyli potrawy od podstaw. Przepisy pochodziły z różnych stron regionu tarnowskiego: Szerzyn, Kowalowej, Jurkowa, Nowej Jastrząbki, Biadolin Radłowskich czy Niedzielisk. Wśród nich znalazły się m.in. chleb na liściu kapusty, kajpus, gomółki kowalowskie, sałatka fasolowa, ciasteczka lawendowe, malinowy kisiel. Na zakończenie warsztatów, oprócz degustacji własnych wyrobów, uczniowie zrobili ogórki małosolne, które zabrali do domów.